LT-Extender

Az AutoCAD LT  nélkülözhetetlen kiegészítője.  Letöltés itt....

Előzmények:

Bár az Autodesk hivatalos álláspontja szerint az AutoCAD LT nem alkalmas AutoCADos alkalmazások futtatására, mégis sok (Autodesk által fejlesztett) arx programot eleve az LT-vel szállítanak és ezeket az LT minden további nélkül be is tölti. Egyedül a külső fejlesztők programjait nem hajlandó alapértelmezés szerint futtatni, kényszerítve ezzel a felhasználókat, hogy vásárolják meg az amúgy kb. négyszer drágább, "nagy" AutoCAD-ot. Sok felhasználó a nagy autocad képességeinek csak 5-10% -át használja, kizárólag amiatt veszi, hogy futtathassa a számára fontos szakmai alkalmazást.

Az AutoCAD mint szerkesztőprogram véleményem szerint nem is a rajzi képességei miatt emelkedik ki a többi CAD program közül, hanem elsősorban a fejlesztőeszközei révén. Az Autodesk saját bevallása szerint a felhasználók 2/3-a használ az autocadon kívül valamilyen egyéb külső fejlesztést is. Az Autodesk először a külső fejlesztéseket használta fel az AutoCAD elterjesztéséhez, piaci poziciójának megteremtéséhez, most pedig úgy tűnik, hogy a piaci pozicióját felhasználva olyan magas áron értékesíti az "alap" AutoCAD-ot, hogy a külső fejlesztések számára már kevés teret enged. Pont azokat hozza hátrányos helyzetbe, akiknek tulajdonképpen a felemelkedését köszönhette. A „nagy” AutoCAD alapára ill. a „kötelező” upgradeok ára komolyan veszélyezteti a külső fejlesztők megélhetését, akik jelen pillanatban sajnos igencsak függenek az AutoCAD-tól. Több kezdeményezés is született az évek során, mely az Autodesk egyeduralmát kívánja megtörni ezen a téren teljes dwg kompatibilitással (pl. IntelliCAD, OpenDWG). A korábbi 2-3 éves release ciklust felváltotta az évenkénti új verzió megjelenése. Az új verziók persze hoznak némi funkcióbővülést, de nagyon sok felhasználónak ezekre nincs szüksége. Igazán lényegi újítás a 2000-es verzió óta nem született (szerintem).  Véleményem szerint várható is, hogy az Autodesk agresszív árpolitikája hosszabb távon gyengíteni fogja az AutoCAD piaci pozicióját.

Ezt a helyzetet felismerve, valamint tudva, hogy a „nagy” autocad képességeire a legtöbb alkalmazásnak nincs szüksége, többen fejlesztettek olyan programot (arx enabler-t) aminek segítségével az LT rávehető külső fejlesztések futtatására is. Mivel magát az LT-t is bővítik arx programokkal, nem valószínű, hogy valaha is el fog tűnni az LT-ből az arx-ek futtatásának képessége. Emiatt úgy tűnik, hogy hosszútávon is jó megoldás lehet az autocad LT felvértezése egy ilyen arx engedélyező programmal. Így rengeteg pénzt spórolhatunk meg magunknak és az LT-vel egy olyan programot kapunk aminek a tudása bőségesen elegendő egy átlagos építőmérnök számára.

A vbexpress 4.0 verziója a legújabb ún. ARX technológiával készült, így ez is futtatható az LT-Extender segítségével az LT alatt.

Az LT-Extender előnyei:

Az LT-Extender néhány képessége a teljesség igénye nélkül:

    Általános és 3D rajzoló parancsok         3D felületek rajzolása

        Multivonal                         Raszterképek

   

3D testek (Szolidok) rajzolása                                                                        Gyorskótázás

       3D testek szerkesztése

  3D keringtetés        Egyéb egzotikus parancsok

       Clip funkciók

   Alkalmazások automatikus betöltése indításkor

 

Az LT-Extender DEMO verziója, amely 200 indítást engedélyez, de egyéb funkciókorlátozást nem tartalmaz letölthető innen.

A programhoz licenszet a magyarországi viszoteladótól vásárolhatnak. Esetleges vásárlási szándékukat kérem az alábbi e-mail címre jelezzék: tamas@staticad.hu

 

Az LT-Extender fejlesztőjének weblapja: www.lt-extender.com